środa, 28 stycznia 2015

Robimy mleko kokosowe.

Mleka roślinne w kartonach to całkiem kosztowny interes. Mamy do wyboru różne rodzaje takich napojów: sojowe, orkiszowe, owsiane, migdałowe, kokosowe. Koszt 1 litra takie napoju można kupić w cenach od 5 do nawet 12 zł. Gdy używamy takiego mleka od czasu do czasu, można to jakoś przeżyć, lecz gdy chcemy używać go codziennie, w dużych ilościach, w wypiekach i innych potrawach nasza kieszeń może to odczuć. Warto więc takie mleko zrobić samemu, a robi się bardzo prosto.
Mleka roślinne możemy podawać od 6 miesiąca życia, jednak do pierwszego roku życia nie mogą one zastępować przyjmowania mleka matki czy też mleka modyfikowanego (sporadycznie mogą). 

Dziś robimy mleko kokosowe. Są różne sposoby jego wykonania, z namaczaniem, bez namaczania. Nam najbardziej smakuje ta wersja. 
Możecie też przeczytać jak zrobić mleko migdałowe- dokładnie TU.

Potrzebujemy:
2 szklanki wiórek kokosowych
4 daktyle suszone, bez pestek
woda

2 szklanki wiórek kokosowych przekładamy do wysokiej miski i zalewamy dwoma szklankami gorącej wody. Odstawiamy na godzinę, aby wiórki napęczniały i nabrały wody. Daktyle również namaczamy w gorącej wodzie- tu wystarczy 10 minut, ale można też od razu dorzucić do wiórek. Po godzinie dolewamy kolejną szklankę gorącej wody i całość dokładnie, bardzo dokładnie miksujemy blenderem (lub w blenderze). Następnie musimy oddzielić napój od pozostałości z wiórek.
Na wysokie naczynie nakładam złożoną na dwa razy gazę i mocuję gumką recepturką. Przelewamy przez gazę, odciskając łyżką (lub palcami), a nadmiar "fusów" odkładamy do osobnego pojemniczka.



Z takiej ilości uzyskałam ok. 600 ml mleka.




Pozostałości po robieniu mleka roślinnego- w tym przypadku kokosowego-nie wyrzucamy!

Można je wykorzystać np. do takich placków kokosowych.
Pozostałe wiórki zmieszałam z mąką orkiszową. Dodałam szklankę mleka kokosowego, odrobinę sody oczyszczonej, 2 łyżki melasy trzcinowej i oleju rzepakowego. Wszystko razem dokładnie zmieszane, smażymy na rozgrzanej patelni.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Do ilu dni możemy przechowywać mleko w lodówce?

    OdpowiedzUsuń