poniedziałek, 19 stycznia 2015
Deser/koktajl piernikowy
Taki deser to fajna sprawa dla tych, którzy już zatęsknili za korzennym smakiem pierniczków. Dodatkowo, dobry sposób na przemycenie awokado.
W zależności od tego, ile dodamy mleka roślinnego otrzymamy albo koktajl albo deser, który można jeść łyżeczką.
Potrzebujemy:
1 awokado
1 banan
4-5 daktyli suszonych (zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut)
1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego)
2 łyżeczki przyprawy korzennej (Niestety, nie każda przyprawa korzenna składa się tylko z przypraw. Warto taką naturalną przyprawę przygotować samemu np. korzystając z przepisu na blogu cookblog.pl )
mleko roślinne
Obrane awokado i banana miksujemy blenderem (ręcznym). Dodajemy karob i przyprawę korzenną oraz namoczone daktyle. Jeszcze raz miksujemy. Dolewamy mleko roślinne: ok. 3/4 szklanki do uzyskania konsystencji deseru, więcej do uzyskania konsystencji do picia. Dokładnie łączymy całość.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz