niedziela, 4 stycznia 2015

Placuszki cebulowe z amarantusem

Jak już wiadomo, jesteśmy fanami placków - w różnych, najróżniejszych postaciach. Na słodko i na słono. Dziś bardzo fajne placki cebulowe.

3 niewielkie cebulki
0,5 szklanki mąki amarantusowej (lub ziarna amarantusa zmielonego w młynku na proszek)
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
10 g drożdży
1 szklanka mleka roślinnego (lub wody)
2 łyżki oleju np. rzepakowego plus do podsmażenia cebulki
szczypta soli i pieprzu
(dodatkowo, opcjonalnie: 4 łyżki płatków drożdżowych do smaku)

Cebulki siekamy i podsmażamy kilka minut na małej ilości oleju. Mąki łączymy, dodajemy przyprawy i płatki drożdżowe. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Dodajemy do reszty. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać gęstą konsystencję plackową (coś ala śmietany- ja dolałam około pół szklanki). Dodajemy dwie łyżki oleju do masy. Na rozgrzaną patelnie nakładamy masę łyżką i smażymy beztłuszczowo z obydwu stron.








Jak widać, zdjęcia muszę robić bardzo szybko- zanim magiczne ręce pojawią się i zabiorą się za jedzenie. Placki zjadamy z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym na jego bazie.


1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie wyrośnięte, wyglądają smakowicie :) Cebulowych placków nigdy nie jadłam, ale myślę, że smakują świetnie. Lubię chyba wszystkie placki, które nie są przesiąknięte tłuszczem :)

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.