czwartek, 12 marca 2015

Przepyszna owsianka z masłem orzechowym

Przepis banalnie prosty, ale czego chcieć więcej z rana. Potrzebujemy tego czego zazwyczaj używacie robiąc owsiankę plus masło orzechowe (ostatnio było w lidlu podczas tygodnia hamerykańskiego, więc zaopatrzyliśmy się w większą ilość). 

Więc tak: 
płatki owsiane (mieszam górskie z błyskawicznymi)
mleko roślinne
dodatki: owoce goji, morele suszone
łyżeczka syropu klonowego
kopiasta łycha masła orzechowego

Płatki owsiane zalewam mlekiem roślinnym i chwilę gotuję co chwilę mieszając. Wrzucam garść owoców goji oraz pokrojone morele. Chwilę razem gotuję i mieszam. Następnie ściągam z ognia dodaję odrobinę syropu klonowego oraz masło orzechowe. Dokładnie mieszam póki jest jeszcze gorące. Zajadamy ze smakiem.




U nas ostatnio szał na masło orzechowe.
A teraz taka ciekawostka.
Ostatnio internet obiegł artykuł na temat badań dotyczących wczesnego podawania niemowlętom (oczywiście trzymajmy się tego, że po 6 miesiącu życia) orzeszków ziemnych. Ma to zapobiegać późniejszej alergii na ten produkt.
Porównano dwie metody zapobiegania alergii: unikanie alergenu w diecie lub wystawianie dziecka na dany alergen.
Badanie przeprowadzono na ponad 600 niemowlętach z grupy tzw. wysokiego ryzyka zagrożenia alergią. Maluchy podzielono na dwie grupy. Jednej z nich nie podawano orzeszków, drugiej podawano. Badania kontynuowano do ukończenia przez dzieci pięciu lat. 
Zaobserwowano 81% zmniejszenie alergii na orzeszki ziemne wśród grupy, której podawano systematycznie orzeszki w stosunku do grupy dzieci, która unikała tego produktu.
Do tej pory zalecenia mówiły o nie podawaniu orzeszków ziemnych dzieciom do 3 roku życia. Jak pokazuje powyższe badanie, ograniczenie potencjalnego alergenu w okresie niemowlęctwa nie zapobiega alergii na dany produkt, a jest wręcz odwrotnie: zapobieganie poprzez wystawianie.

Sądzę, że możemy to analogicznie odnieść do innych produktów. Mówiono do jeszcze niedawna, żeby nie podawać za wcześnie np. cytrusów...ale właściwie dlaczego nie?

Źródło: National Institute of Allergies and Infectious Diseases http://www.niaid.nih.gov/news/newsreleases/2015/Pages/LEAP.aspx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz