piątek, 23 maja 2014

Co? Kapusta (młoda)? Głowa pusta?

Wegebobo za każdym razem, gdy widzi w naszym pobliskim stoisku warzywnym kapustę wykrzykuje: "Coooo! Kapusta? Głowa pusta?!" i resztę fragmentu znanego wiersza.
A ja szaleję za nią ostatnio bardzo! Wiem, że trzeba się spieszyć, bo niedługo wyrośnie, wydorośleje i innych smaków dostarczy:)

Prosta, podstawowa wersja młodej kapustki

główka młodej kapusty
sól morska
pieprz
opcjonalnie również papryka słodka

pęczek koperku i trochę szczypiorku

do zasmażki:
kilka łyżek masła (w wersji vegan spokojnie można użyć oleju roślinnego i równie smaczne wyszło)
kilka łyżek mąki

Kapustę obieram z pierwszej warstwy liści (wiem, że  wierzchnie liście są bardzo wartościowe, więc w zasadzie można by je zostawić, ale sądzę, że jako pierwsze są podatne na ewentualne zanieczyszczenie itp.) a następnie kroję, wcale nie tak drobno, czasem w paski, czasem bardziej w kostkę. Przekładam część do garnka, posypuję trochę solą, następnie przekładam resztę i znowu posypuję na wierzch solą. Odstawiam na 20-30 minut. Po tym czasie zalewam do połowy wodą i gotuję kapustkę. Gdy zmniejszy swoją objętość odlewam część wody. Dalej gotuję do miękkości, dodaję posiekany koperek, szczypiorek,  pieprz i paprykę słodką. Gdy jest już miękka, odcedzam resztę wody i przygotowuję zasmażkę: na patelni rozpuszczam około 3-4 łyżki masła, dodaję 3 łyżki mąki, mieszam, chwilę podtrzymuję na ogniu cały czas mieszając. Następnie zasmażkę dodaję do kapustki i dokładnie mieszam. No pycha!

Foto niestety na szybko, bo wszyscy bylismy głodni.


Standardowo do zestawu młode ziemniaczki i kefir.
Ostatnio pod koniec gotowania kapusty, dodałam owoce goji.

W ogóle kapusta jest świetna- bardzo wartościowa.
 Zawiera dużo witaminy C, witaminę A i witaminy z grupy B: B1, B2,B6, witaminę K i kwas foliowy. Ze składników mineralnych zawiera mangan, potas oraz nieduże ilości żelaza, wpania i magnezu. Zawiera dużo błonnika.
Sok z kapusty ma doskonałe właściwości oczyszczające organizm.
Bardzo zdrowe są kiszonki z kapusty.

Zawierając spore ilości siarki, kapusta działa korzystnie na wygląd włosów, cery i paznokci.
Kapusta ma szerokie zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. 
Najbardziej znane zastosowanie to przy stłuczeniach, obrzękach, a także mając działania ściągające i łagodzące podczas laktacji przy obrzęku, zastoju, zatkaniu kanalika mlecznego, zapaleniu piersi. 
 Dużo więcej właściwości leczniczych możecie znaleść na tej stronie: http://uleszka.uprowadzenia.cba.pl/webacja/medalt/kapusta.htm.
Pamiętam jak WegeBobo jako niemowlę miał jakiś kaszel, moja mama poradziła mi wtedy, abym robiła mu okład na klatce piersiowej z obtłuczonych i ciepłych liści kapusty- tak też robiłam. 

Czytałam również o zbawiennym wpływie okladów z kapusty na ból głowy, niestety nigdy nie wypróbowałam osobiście.

Rodzina warzyw kapustych posiada właściwości przeciwnowotworowe. Składniki zwane indolami hamują powstawanie zmian nowotworowych. Bez wielu chemicznych wyjaśnień, proste fakty ze strony vegeabc.blogspot.com:" - dieta zawierająca 5 porcji warzyw kapustnych tygodniowo obniżała o połowę ryzyko zachorowania na raka pęcherza
- jedzenie 1 lub 2 porcji warzyw kapustnych dziennie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi o 40% itd.".


Zapraszam jeszcze na jeden przepis z kapustą: http://wegebobo.blogspot.com/2013/04/kofty-i-ryz.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz