piątek, 8 marca 2013

To nie jest przepis na jajecznicę:)

A słyszę często, że jak jesteś wegetarianinem to jesz tofu na kilogramy. U nas to nie jest prawdą, ale czas to zmienić i pogodzić się z tofu na dobre.


Zaskoczyła nas smakiem! Serio! Idealna na śniadanie, szybka w przygotowaniu i bardzo wartościowa... 

Tofucznica z pomidorami, cebulką i szczypiorkiem

1 opakowanie tofu naturalnego (ja miałam firmy polsoja 180 g)
pół cebuli
1 pomidor

szczypiorek
łyżeczka kurkumy i pół łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia

Cebulkę siekam drobno i podsmażam na patelni, dodaję pokrojonego pomidora. Chwilę podsmażam razem. Tofu rozdrabniam palcami i wrzucam do cebulki  i pomidorów i podsmażam razem, dodaję łyżeczkę kurkumy i pół łyżeczki curry. Mieszam razem na patelni i smażę jeszcze chwileczkę, przyprawiam solą i pieprzem.
Na talerzu posypuję szczypiorkiem.


Why tofu?
Tofu jest to twarożek sojowy.
Tofu jest  źródłem wapnia, witamin z grupy B i soli mineralnych:
białko - 11,0g - w pełni przyswajalne aminokwasy!!!
tłuszcz - 5,0g
węglowodany - 0,4g
cholesterol - 0,0g
wapń - 146,0mg
fosfor - 105,0mg
żelazo - 1,7mg
witaminy z grupy B - 0,09mg
(wartości podane na 100g produktu).
Zawiera świetne nienasycone kwasy tłuszczowe- nie zawiera cholesterolu!

Zdecydowanie będzie go u nas więcej!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
    Polecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
    Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń