czwartek, 12 lutego 2015

Pesto z jarmużu



Pesto to fajna opcja wykorzystania zielonych roślin. A jak wiadomo zielone równa się bardzo zdrowo!
Pesto jak każde pesto: bardzo proste i smaczne!

Potrzebujemy:

ok. 150 g jarmużu (może być więcej)
0,5 szklanki słonecznika łuskanego
oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy
ząbek czosnku
odrobina soli i pieprzu

Jarmuż blendujemy drobno (używając końcówki siekającej blendera). Następnie rozdrabniamy słonecznik. Łączymy z jarmużem, dodajemy sprasowany ząbek czosnku i dolewamy oliwy. Ja użyłam około 1/3 szklanki oliwy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Blendujemy jeszcze odrobinkę wszystko razem.
Pesto łączymy z ugotowanym makaronem.

A próbowaliście już pesto z:
natki pietruszki
rukoli


A co fajnego jest w jarmużu?
Jarmuż uznawany jest za super-food!
źródło: trinityskitchen.com
Tłumaczenie:
-bogaty w antyoksydanty i składniki przeciwzapalne
-wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
-bogate źródło glukozynolanów (znanych z przeciwdziałania rakowi)
-obniża cholesterol
-wspiera układ krwionośny

  • JARMUŻ ZAWIERA 16% WIĘCEJ WAPNIA NIŻ MLEKO!

Spójrzcie na bogactwo witamin i składników mineralnych (w przeliczeniu na filiżankę jarmużu- mniej więcej tyle , ile użyliśmy do naszego pesto.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz