sobota, 12 lipca 2014

Pesto z natki pietruszki i suszonych pomidorów

Pesto zielone jest przez nas bardzo lubiane. Dziś taka wariacja z natki pietruszki, bardzo smaczne i wartościowe.



Potrzebujemy:
Ok. 50 g  natki pietruszki
3 garści słonecznika
1 garść pestek dyni (obranych)
ok. 3-4 suszonych pomidorów ( użyłam 6-8 połówek)
dwie małe główki czosnku
szczypta soli i pieprzu
ok. 100 ml oliwy z oliwek (niecałe pół szklanki)

Słonecznik i pestki dyni wrzucam do rozdrabniacza (końcówka siekająca blendera)- rozdrabniam do momentu, aż będą malutkimi grudkami. Przekładam do wysokiego naczynia. Teraz do siekania wrzucam pietruszkę- robiłam to porcjami, aby dokładnie się posiekała. Do ostatniej porcji dorzucam pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Również dorzucam do wysokiego naczynia. Przekladam całość do naczynia z nasionami. Dodaję czosnek (pokrojony na mniejsze kawałki) oraz oliwę. Całość miksuję blenderem (żyrafą), na koniec doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Mieszam dokładnie.
Pesto mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem- u nas pełnoziarnisty spaghetti.


Zachęcam do spróbowania jeszcze innego pesto- z rukoli: http://wegebobo.blogspot.com/2013/06/pesto-z-rukoli-i-truskawy.html

1 komentarz:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.