wtorek, 21 października 2014

Jabłecznik-dyniecznik oraz ciasteczka marchewkowe

Jesień sprzyja jedzeniu słodkości! Mam dwa zaległe przepisy, które obiecałam wrzucić. Idealne na jesienne popołudnia.

Ciasteczka marchewkowe bez cukru!

1 szklanka płatków owsianych górskich, które mielę na proszek (nie musi być całkiem zmielone w młynku elektrycznym)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
0,5 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka marchewki startej na tarce o drobnych oczkach (taka dobrze wypełniona, ubita szklanka)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki cynamonu
2 garści daktyli (jak chcemy bardziej słodkie to mogą być i 3)
pół kostki masła



W misce mieszamy suche składniki. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy do kubka wodę z namaczania, a daktyle blendujemy na masę z połową kostki masła. Do suchych składników dodajemy startą marchew oraz masę daktylową. Dokładnie wszystko mieszamy. Aby masa bardziej połączyła się dodajemy pół szklanki wody z namaczania daktyli. Masę możemy wymieszać ręką.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formujemy kulki, a następnie spłaszczamy, układamy na blaszce (lekko wysmarowanej tłuszczem). Pieczemy przez 15-18 minut. 




Ciężko mi było uchwycić odpowiedni kolor ciasteczek, w rzeczywistości były trochę ciemniejsze.



Jabłecznik-dyniecznik sypany jaglany

ok. 1 kg jabłek
ok. 500g obranej dyni
1 szklanka kaszy jaglanej (mielimy w młynku)
0,5 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
0,5 szklanki kaszy manny
0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
cynamon
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g schłodzonej margaryny/ masła

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z dynią. Mieszamy razem, dodajemy cynamon (tak na oko pół opakowania).
W drugiej misce mieszamy zmieloną w młynku na proszek kaszę jaglaną oraz kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier brązowy oraz proszek do pieczenia.
Formę do pieczenia ( ja robiłam w średniej tortownicy) smarujemy margaryną. Na to równomiernie wysypuję 1/3 suchych składników, następnie starte jabłka i dynię, znów suche, kolejna warstwa owocowa i na koniec  ostatnia część suchych. Na sam wierzch ścieramy schłodzoną margarynę/masło. Pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz