wtorek, 30 czerwca 2015

Pieczone placki marchewkowe i muffiny z truskawkami

Znajomi często mówią mi: "Dobra kupiłam/łem mąkę taką a taką i stoi, co teraz?".
Tak naprawdę z taką mąką można wszystko, a na pewno wiele. Mówimy o mąkach innych niż pszenna.

Dziś dwie propozycje na wykorzystanie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i mąki z ciecierzycy.
Na słodko i na słono. Jedno i drugie z piekarnika.

Ale najpierw, na moment chciałabym się zatrzymać przy mące z ciecierzycy.
Mąka ta dostarcza nam dużo wartościowego białka. Ma niski indeks glikemiczny w przeciwieństwie do mąki zwykłej pszennej, a nawet mąki z pełnoziarnistej. Nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi. Zawiera sporą ilość kwasu foliowego oraz żelazo, potas,  wit B1 oraz B2, fosfor, magnez, selen, cynk i mangan oraz błonnik. (za:biokurier.pl)
Mąka z ciecierzycy jest dosyć kleista i może zastępować jajko, aby zbić masę np. w kotletach. Można nią zagęszczać zupy i sosy.


Placki marchewkowe

5 marchewek
3 ziemniaki
5 łyżek mąki orkiszowej
4 łyżki mąki z ciecierzycy
oliwa z oliwek 
przyprawy do smaku
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego


Marchew i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - część na grubych część na drobniejszych oczkach (lub siekamy w tarce elektrycznej-dostawce do blendera). Dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę (ok. 2 łyżki), zmielone siemię i przyprawy (ja użyłam pół łyżeczki mieszanki 18 ziół bez soli). Po zmieszaniu odstawiamy masę na kilkanaście minut.  Nakładamy placki na blaszkę wyłożoną papierem/tacką do pieczenia lub na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Placki piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut, po 15 przekładam łopatką na drugą stronę. Podajemy z sosami (u nas jednak ketchup rządzi).





Muffiny truskawkowe

1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/4 szklanka oliwy
ok. 400 g truskawek
pół kubka jogurtu naturalnego
1/4 kubka miodu/słodu
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 troszkę bardziej wypukła niż płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do zmieszanych mąk dodajemy sodę. Jogurt miksujemy z dwiema garściami truskawek. Zmiksowany jogurt, miód, oliwę i ocet dodajemy do mąk i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałeczki truskawki. Przekładamy do papilotek i foremek, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.






Nie bójcie się eksperymentować z mąkami! Naprawdę warto!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz