środa, 10 czerwca 2015

Orkiszowe muffinki z rabarbarem

Wiem, że czas na rabarbar powoli się kończy, ale macie jeszcze szansę go złapać i zrobić bardzo fajne babeczki orkiszowe. Wegańskie, prawie bez cukru. Smakowały nam bardzo.

Potrzebujemy:

2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
niecała 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego firmy alpro)
1/4 szklanki oleju (oliwy z oliwek/ rozpuszczonego oleju kokosowego)
5-7 łyżek słodziwa- ja użyłam syropu daktylowego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny

2-3 łodyżki rabarbaru
1 łyżka cukru brązowego trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego

Najpierw przygotowujemy rabarbar. Obieram, kroję na kawałki i wrzucam do garnuszka razem z łyżką oleju koko i łyżką cukru. Chwilkę podduszam na średnim ogniu do momentu aż trochę zmiękną. Ściągam z ognia i stawiam do ostygnięcia.

W misce łącze mąkę i sodę, a następnie dodaję mokre składniki. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję rabarbar i dokładnie łączę. Nakładam do papilotek/ foremek po ok. 1,5 łyżki masy.
Muffinki pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut- z termoobiegiem.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz