poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Wegańskie ciasto gryczane, kakaowe z bananami i figami-przepis podstawowy

Z mojego eksperymentu wyszło całkiem przyzwoite, żeby nie chwalić się zbyt mocno- bardzo fajne ciacho. Bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez białej mąki.
Co więcej ciacho daje nam duże pole do popisu, zmian i dodatków- także nazwijmy je przepisem podstawowym.



Ciasto wychodzi dosyć intensywnie gryczane, więc jeżeli ktoś nie przepada za takim smakiem może zmniejszyć ilość podanej mąki gryczanej i zamienić ją z owsianą. 
Na wierzchu ciasto można posmarować np. powidłami śliwkowymi- świetnie pasują.
Na drugi dzień można pokroić ciasto i  posmarować masłem, masłem orzechowym, czym chcemy.

Takie oto ciasto.

Składniki suche:
1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
2 szklanki mąki gryczanej (tu można zrobić na odwrót i użyć 1 szklankę mąki gryczanej a 2 owsianej)
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao
4 łyżki ksylitolu
1 łyżka sody oczyszczonej

Reszta:
6 suszonych fig
3 banany
1/4 szklanki oliwy
3/4 szklanki mleka roślinnego (ryżowego na przykład)
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

Figi zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez kilkadziesiąt minut. Następnie odcedzamy wodę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone banany i krótko blendujemy. Dodajemy oliwę, mleko i ocet i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich masę figowo- bananową. Całość bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita zwarta masa. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 30 minut.





1 komentarz:

  1. Bardzo dobre ciacho!! I super proste i szybkie w przygotowaniu :)
    Wyszło mi nieco za suche, ale elegancko się przekraja, więc przełożyłam je powidłami różanymi [śliwkowe lub wiśniowe też byłyby super!].
    Do tego na szybko zzrobiłam domową polewę czekoladową, również świetnie pasowała :)

    Mniam!

    OdpowiedzUsuń