wtorek, 21 kwietnia 2015

Frytki z batatów i dip soczewicowo-pomidorowy

Znacie bataty? Lubicie bataty? Jadacie bataty?

Słodki ziemniak. Całkiem dziwne warzywo, ale jakie smaczne! Ogromna bulwa po obraniu kolorem przypomina marchewkę, ale w smaku ni to ziemniak, ni to marchewka.
Jakie to pyszne!

Bataty są  bardzo odżywcze (ponoć wartość odżywcza jest o 50% wyższa niż zwykłego ziemniaka): bogate w potas- odpowiedzialny za utrzymanie płynów i elektrolitów w organizmie; źródło b-karotenu- zapobiegającemu chorobom serca, zaćmie, działa korzystnie na skórę; zawierają witaminy z grupy B, PP i C; wysoka zawartość kwasu foliowego.

Ważne! "Zawartość białka w bulwach wynosi od 1,0% do 9,0% w świeżej masie, zależnie od odmiany, w tym 35-65% stanowi białko właściwe. Zawiera ono wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach. W składzie aminokwasowym białka batata występują praktycznie wszystkie aminokwasy" (za: Umezaki M., Natsuhara K., Ohtsuka R. (2001). Protein content and amino acid scores of sweet potatoes in Papua New Guinea Highlands. Ecol. Food Nutr., 40, 471-480. od: http://naukadlazdrowia.pl/jedzmy-bataty )



Dziś u nas batat w wersji frytek z piekarnika z dipem soczewicowo-pomidorowym.

Bataty (sztuk 3)obrałam, pokroiłam na części, (które miały być słupkami, ale różnie wyszło), w misce wymieszałam z 2 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą:czubrica czerwona. Odstawiłam na pół godziny.

Przygotowujemy dip
Gotujemy pół szklanki soczewicy. W osobnym garnuszku rozgrzewamy oliwę i dusimy: pokrojony kawałek pora oraz pokrojone trzy pomidory. Dusimy do momentu, aż pomidory zmiękną na papkę. 
Dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko razem blendujemy. Dodajemy odrobinę pieprzu i pół łyżeczki papryki słodkiej.

Przygotowane wcześniej bataty wykładamy na blaszkę i pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach.


Więcej batatów:


Bataty można kupić min. w Biedronce (7.99/kg). No tak cena- jedyny minus batatów.

A do tego jeszcze sok pomarańczowy z burakiem:

1 komentarz:

  1. Bataty uwielbiam :) zajadam się nimi pod każdą postacią. Jeśli chodzi o sok, to buraka łączę z marchewką i selerem. Polecam. Jest pycha!

    OdpowiedzUsuń