środa, 31 grudnia 2014

Sylwestrowa przekąska z soczewicą i suszonymi pomidorami

Jako że w tym roku spędzamy Sylwestra z dwójką, potrzebna była szybka, fajna przekąska dla najstarszej trójki domowników.

Oto moja propozycja.

Prostokąty z ciasta francuskiego z farszem z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów

Szklanka soczewicy czerwonej
pół szklanki suszonych pomidorów

nieduża cebulka

ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka ostra

ok. 1,5-2 opakowania ciasta francuskiego (miałam akurat te większe opakowanie XL, więc użyłam 1,5-resztę zrobiłam na słodko)

Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy pozostałą wodę- porządnie odcisnąć na sitku. Suszone pomidory kroję na drobne kawałeczki i dodaję do soczewicy. Cebulkę szklimy na odrobinie oleju i również dodajemy do soczewicy. Doprawiamy sprasowanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i papryki. Mieszamy dokładnie.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, do środka nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi.



Pieczemy około 15 minut w 190 stopniach. 

Wszystkiego Wspaniałego w Nowym Roku!
Wpadajcie częściej! :)

Pozdrawiamy całą czwórką :D

 

3 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie :) Uwielbiam połączenie soczewicy i suszonych pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten blog to miód na moje serce :)
    Wegetarianizm, rodzicielstwo bliskości, BLW, chusta... to tak jak u nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeeej, bardzo mi miło, dziękuję i zapraszam częściej :)

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.