sobota, 15 marca 2014

Ciasteczka jaglano-bananowe: na pogodę i niepogodę.

Pogoda dziś wstrętna. Aż wychylać się z domu nie chce. No dobra, może najgorsza nie jest, ale po dawce wiosennego słońca i kilkunastostopniowego ciepła parę dni temu, taka zmiana do niczego dobrego nie prowadzi.

Na poprawę humoru robimy super zdrowe i proste ciacha jaglano-bananowe.
Potrzebujemy:

3 banany
1,5 szklanki płatków jaglanych
4 garści poppingu z amarantusa

Banany rozgniatamy na miazgę. Dodajemy płatki jaglane i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy popping amarantusowy- znów mieszamy. Opcjonalnie, dla wzbogacenia można dodać jakieś bakalie, nasiona, orzechy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rękoma formujemy płaskie placki i układamy na lekko natłuszczonej blaszce. Pieczemy 20 minut.


Jeżeli lubicie chlebek bananowy, to myślę, że powinno Wam zasmakować.

PS. Myślę, że najsmaczniejsze są zjedzone od razu, później robią się trochę suche. Być może dlatego, że zapominam je czymś przykryć.

Miłego weekendu!

5 komentarzy:

  1. a czym można zastąpić te płatki jaglane (owsianymi?). bo gdzie jaglane można dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie możnaby było zastąpić, ale nie próbowałam tej wersji. Platki jaglane dostępne są między innymi w tesco na dziale bio, o takie: http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003011398003 lub w sklepach ze zdrową żywnością, w Piotrze i Pawle też widziałam. Ja mam kolo domu taki super "sam" ze zdrową półką. :D pozdrawiam

      Usuń
    2. wersji z owsianymi mam na myśli:)

      Usuń
  2. Serdecznie zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja zaczyna się 18.Marca. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były wegańskie i dobre na Wielkanoc :) W zeszłym roku była osierocona i ledwo co uratowaliśmy, chyba warto popierać :)

    OdpowiedzUsuń