niedziela, 8 września 2013

Owoce latem i jesienią

Nie mogę się zdecydować jaką porę roku mamy obecnie. Niby jesień jeszcze nie przyszła i pogada taka fajna letnia, ale rok szkolny się zaczął, zaraz będziemy chować sandały do szafy i owoce wczesnojesienne w kuchni gotowe do jedzenia i przyrządzania. 

Ale o lecie pamiętamy jeszcze i dlatego póki ciepło na dworze lodami zajadać się możemy:


Z arbuza odkrajamy gruby plaster, wycinamy foremkami do ciastek kształty i wbijamy na patyczki do lodów. Wkładamy do zamrażarnika i mamy świetne lizaki lodowe!



A bardziej jesiennie: maliny, śliwki i brzoskwinie pod kruszonką!

Trochę brzoskwiń, śliwek i malin. Śliwki i brzoskwinie przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. W natłuszczonej foremce umieszczamy owoce i mieszamy z łyżką mąki. Na wierzchu układamy kruszonkę. O taką fajną na przykład: kruszonka , ale najpierw przygotujcie: 1 szklankę płatków owsianych do zmielenia, ok. 0,5 szklanki nasion słonecznika, garść wiórek kokosowych i trochę oleju roślinnego.

To jak, mamy lato czy jesień?

1 komentarz:

  1. U nas zdecydowanie jesień.
    Pogoda i aura jesienna, i choróbska zaczęły się przyplątywać. Ogrzewam się właśnie ciepłą herbatką :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń