U nas jabłka występują głównie w postaci deserów, które znikają błyskawicznie.
Jabłecznik sypany (inspiracja: Nakarmić duszę. Jola Słoma i Mirek Trymbulak)
Składniki:
ok. 1kg jabłek ( może być więcej, bo mi często brakuje jednego jabłka)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (brązowy trzcinowy)
1 szklanka kaszy manny
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
Jabłka ucieram na tarce o dużych oczkach, jeżeli jest dużo wody, to odcedzam. Mieszam z cynamonem. W drugim naczyniu mieszam produkty sypkie (oprócz cynamonu). Blaszkę smaruję margaryną. Następnie układam produkty warstwami. 1/3 części sypkiej, na to połowa jabłek, następnie kolejna część sypka, jabłka i na koniec część sypka. Na wierzch ścieram na tarce (duże oczka) margarynę. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut.
najnowsze foto |
Przepyszne na ciepło z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych.
Jabłka pod INNĄ kruszonką
4-6 jabłek
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki. W misce mieszamy z kopiastą łyżką mąki i 2 łyżkami cukru.
Kruszonka: Pół szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku mieszamy z 1/4 szklanki oleju rzepakowego, dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, znowu kilka łyżek oleju, dalej po łyżce zmielonego słoneczniki i siemienia lnianego, kilka łyżek cukru. Jeżeli jest bardzo suche to dodajemy oleju i mieszamy. Jabłka przekładamy do wysmarowanej margaryną formy, na wierzch wrzucamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Gdy góra mocno zbrązowieje, a jabłka nadal są twarde to wyłączamy górne grzanie lub zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Świetnie smakuje polane kefirem.
tak wygląda kruszonka |
Mm, ale to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńTa kruszonka z płatków to mi z nieba spadła :) uwielbiam owoce pod kruszonką, ale ze względu na wysoki cholesterol nie mogę jeść masła, więc olej rzepakowy jest tu dla mnie wybawieniem (obniża cholesterol) :)
OdpowiedzUsuń