czwartek, 25 kwietnia 2013

Zupa szpinakowa z kluseczkami i coś jeszcze.

Naszła mnie ochota na wiosenną zupę. A jak wiosenna, to zielona musi być ta zupa!

Zupa szpinakowa

opakowanie świeżego szpinaku (200-250 g)
kilka niedużych ziemniaków
marchewka
2 ząbki czosnku
pół cebuli
sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Ziemniaki i marchewkę obieram, kroję w drobną  kostkę i gotuję w 1,5 litra wody wraz z liściem laurowym. W międzyczasie szpinak siekam drobno, podsmażam cebulkę na odrobinie oleju i dodaję szpinak. Podsmażam chwilę razem, a następnie dodaję do gotujących się warzyw. Podsmażam na patelni sprasowany czosnek i dodaję do reszty. Sprawdzam czy ziemniaki są już miękkie, dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przygotowuję kluseczki: do miski wrzucam pół kubka mąki (może być np. orkiszowa), trochę soli i pieprzu i zalewam wrzątkiem ( dodaję na początku małą ilość cały czas mieszając, tak aby składniki się połączyły).
Palcami odrywam po kawałeczku masy i wrzucam do zupy. Gotuję razem jeszcze kilka minut.



Przyznaję, że to moja pierwsza zupa szpinakowa, ale wyszła przepyszna!!

Dorzucę jeszcze coś szpinakowego, tak dla smaczku.

Rogaliki francuskie ze szpinakiem, czerwoną soczewicą i czosnkiem.
Paczkę mrożonego szpinaku duszę na patelni z oliwą, kilkoma łyżkami wody, solą i czosnkiem.  W garnuszku gotuję czerwoną soczewicę ( około 1 garść). Odcedzam dokładnie wodę i  dodaję soczewicę do gotowego już szpinaku i zostawiam do wystygnięcia. Paczkę ciasta francuskiego kroję na kwadraty (pionowo na 4 części i poziomo na 3). Nakładam łyżką farsz, składam kwadraty na pół tworząc trójkąty i zalepiam końce. Piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Szpinak zawiera dużo żelaza i witaminy C czyli jest to świetne połączenie! Niestety, nie powinniśmy spożywać go w zbyt dużych ilościach, gdyż zawiera kwas szczawiowy, który wypłukuje między innymi wapń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz