wtorek, 16 września 2014

Kluseczki dyniowe

Jako że dynia pojawia się już, i pojawiać będzie, dosyć często w naszym domu w najbliższym okresie, to przedstawiam pierwszy tegoroczny przepis dyniowy. Po resztę przepisów zaglądajcie pod etykietką dynia.

Kluseczki dyniowe
ok. 500 g obranej dyni
4 ziemniaki
1 i 1/4szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywania
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki nasion luskanego konopii (opcjonalne, dla wzbogacenia)
troszkę soli

Dynię kroję w kawałki i duszę do miękkości w ok. 0,5-0,75 szklanki wody. Odlewam wodę i ubijam na puree. Dodatkowo ugniatam kilka razy na sitku, aby odsączyć wodę. W tym samym czasie gotuję ziemniaki, następnie odlewam wodę i ugniatam na puree. Łączę puree dyniowe z ziemniaczanym i odstawiam do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodaję mąkę ziemniaczaną, nasiona konopii , sól- dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąki. Radzę dodawać stopniowo w mniejszych ilościach, gdyż może okazać się, że uzyskamy odpowiednią masę z mniejszą ilością mąki: ja dodałam najpierw pełnoziarnistą i stopniowo dodawałam pszennej. 


Blat podsypujemy mąką, formujemy wałeczek i kroimy na mniejsze kawałki. Kluseczki gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie ( z łyżeczką oliwy). Wyławiamy po koło minucie od wypłynięcia na wierzch. 

Kluseczki można podać na słodko z masłem, olejem kokosowym lub na słono z oliwą z oliwek lub innym fajnym olejem i przyprawami. 



Uwaga: jeżeli upieczemy dynie, zamiast podduszenia, puree będzie mniej wilgotne i będziemy potrzebować mniej mąki. Kluseczki będą lżejsze.

Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. O, koniecznie wyprobuje przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, myślałam że jeszcze nie dotarłaś a chciałam Ci polecić:D Ja też spróbuję choć krojenie dyni jest moją traumą:)

      Usuń
    2. obierania dyni tez nie znosze, wiec krojedynie na 4 czastki i z lupina zapiekam w piekarniku. potem miazsz juz lekko schodzi, nie trzeba sie meczyc.

      Usuń
    3. Super sposób! Na pewno wykorzystam. Ja zawsze męża zatrudniam do dyni :)

      Usuń
  2. na słono z cebulką i ajvarem? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, jasne można. Fajny pomysł. Moje to taka wersja hmmm...ostrożna. Wiecie o co chodzi:)

      Usuń
  3. Ależ one są piękne! Zjadłabym je najpierw oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis wreszcie! ... sa pyyyyyszne!
    super przepis

    OdpowiedzUsuń