czwartek, 7 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa w sosie cebulowo-serowym


Urlop rodzinny zakończony. Odwiedziliśmy Gdynię i Sopot oraz bardzo relaksujące tereny Borów Tucholskich i rzeki Brdy. Urlop zakończylismy wypadem na Przystanek Woodstock, który jak zwykle oderwał nas od rzeczywistości. Tym razem na Woodstocku debiutował WegeBobo. Pomimo wielu głosów przepełnionych owszem troską, ale i nieznajomością tematu: "nie boicie się?". Nie, nie boimy się. :) A Wy jeździcie na Woodstock?

Wracając do kuchni. Królują letnie smaki, ale dość leniwie. Bez skompikowanych przygotowań, żeby jak najszybciej z kuchni uciec, bo goooorąco. 
A dziś sos dla urozmiacenia smaku fasolki szparagowej.

Sos cebulowo-serowy

50 g masła
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
garść startego sera żółtego
przyprawy: pieprz, papryka ostra, garam masala, odrobina przyprawy do ziemniaków lub jakiejś zielonej przyprawy (np.oregano, zioła prowansalskie)

Roztapiam masło na rozgrzanej patelni i wrzucam posiekaną drobno cebulkę, podsmażam od czasu do czasu mieszając. Dodaję troszkę przypraw, dwie łyżki mąki i dokładnie mieszam, aż zgęstnieje. Zalewam szklanką (może trochę więcej) wody, dokładnie mieszam i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Sos powinien być ani rzadki, ani gęsty -powiedzmy konsytencji śmietany. Ściągam z ognia i dodaję garść startego sera żółtego. Mieszam dokładnie. Sprawdzam smak i ewentuanie doprawiam. Dla WegeBobo więcej przypraw nie dawałam, ale naszą porcje doprawiłam pieprzem na bardziej ostro.




Podajemy z ugotowaną fasolką szparagową i/lub kalafiorem. Sos pasowałby świetnie do makaronu.


Pozdrawiam Słonecznie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.