wtorek, 27 listopada 2012

Słodkości urodzinowe dla malucha cz.1

Okres urodzinowy-pojawią się goście. Co by tu zrobić, aby obok nęcących i korcących słodkości, znalazły się również te zdrowsze i bardziej wartościowe. Udało nam się "przemycić" słodziutkie ciastka owsiane, które to maluchom bardzo posmakowały.
Także wilk syty (czyt. WegeBobo) i owca cała (czyt. spokojona mama). A może i na odwrót?


Ciastka owsiane (bez jajek)

2 szklanki płatków owsianych górskich
2-3 łyżki kakao ( zedytowałam z powodu uwagi Katarzyna, racja - łyżki powinny być płaskie czyli umówmy się, że 2 łyżki)
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
3 łyżki mąki
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju
garść suszonej żurawiny ( mogą być również rodzynki, pestki słonecznika lub inne bakalie)
Mieszamy płatki owsiane + kakao+ cukier+mąka. W miseczce miażdżymy banany widelcem i mieszamy z olejem. Dodajemy żurawinę. Wszystkie składniki łączymy w misce. Nakładamy łyżką połączone składniki i układamy w formie ciasteczek (placuszków) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut.
 Przepis zainspirowany przepisem z najnowszego numeru magazynu Vege!

Dlaczego warto jeść suszone owoce?
  • Warto podawać suszone owoce małym łakomczuszkom, które lubią podjadać w ciągu dnia. Suszone morele, daktyle czy też rodzynki ( niesiarkowane!) są bardzo lubiane przez maluchy, między innymi dlatego, że są słodkie.
  • Dostarczają mnóstwo wartości odżywczych min. żelaza ( morele i śliwki), wapnia (figi), magnezu (daktyle i figi).
  • Żurawina korzystnie wpływa na układ moczowy, pokarmowy oraz obniża cholesterol, a oprócz tego ma dużo witamin z grupy B oraz witaminę A i C.
  • Rodzynki to źródło fosforu i jodu.

A tym czasem przypominam o KONKURSIE :


7 komentarzy:

  1. Ciastka owsiane lubię właściwie w każdej postaci. :) Na pewno wypróbujemy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko gra tylko czemu jeśli zawierają tyle kakao są złociste? :o;)))

    http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/asfaltowe-ciasteczka.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że wszystko gra. Trzy łyżki kakao to wcale nie tak dużo:) A może to kwestia zdjęcia...

      Usuń
    2. Ale dzięki za wypróbowanie i zweryfikowanie :) już doprecyzowałam, że łyżki mają być płaskie czyli automatycznie wyjdą dwie pełniejsze. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, ponieważ w przepisie z magazynu Vege jest 1 łyżka kakao a są one bardziej czarne niż Twoje.Czy to może być kwestia kakao?

      Usuń
    3. oraz płatki owsiane górskie. Płatki owsiane drobniejsze sprawiają, że masa jest zbita i kakao się bardziej wchłania.

      Usuń
  3. matko jak pysznie wyglądają!!!!!!!! zrobię na pewno i się pochwalę zdjęciem :)

    OdpowiedzUsuń