wtorek, 19 maja 2015

Pizzerinki gryczane ze szparagami i pieczarkami

Pizzerinki gryczane to pomysł na szybki obiad bądź kolację, alternatywa do zwykłej pizzy.



Potrzebujemy:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
niecałe 0,5 szklanki oleju roślinnego
łyżeczka cukru
ok. 30 g drożdży

20 dkg pieczarek
kilka sztuk zielonych szparagów
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
oliwa do podsmażenia

dodatkowo, opcjonalnie: bazylia suszona, sos ajvar

Ciasto na pizzę przygotowuję tak jak w podstawowym przepisie: TU. Drożdże rozrabiam z 3 łyżkami mąki pszennej. Natomiast resztę ciasta przygotowuję z 1,5 szklanki mąki gryczanej i 1 szklanki mąki pszennej (tak jak w przepisie wyżej).

Pieczarki myję dokładnie, kroję w mniejsze kawałeczki i podduszam na oliwie. Na koniec odcedzam wodę. Szparagi myję, odcinam "zdrewniałe" końcówki, kroję na kawałki i podgotowję ok. 3 minuty w niewielkiej ilości wody.
Do przecieru pomidorowego dodaję łyżeczkę bazylii.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 5 części i na posmarowanej oliwą blaszce formuje 5 okrągłych placków. Na każdy placek nakładam przecier pomidorowy a następnie rozkładam po równo pieczarki i szparagi.

Całość pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Zajadamy np. z ajvarem ( sos z papryki i bakłażana).

Jaki macie stosunek do pieczarek w jadłospisie dzieci? Czy podajecie? Czy traktujecie jak grzyby leśne i nie podajecie? Czy dzieciaki lubią? Jestem ciekawa.

2 komentarze:

  1. Nasza corka bedzie miala w lipcu 3 lata i dopiero kilka dni temu zaczela jesc pieczarki, Do tej pory nie chciala, mówiła, że nie lubi. A teraz je w cieście nalesnikowym, na pizze jak jej porzucamy, to też zajada się, lubi też bułeczki orkiszowe z kapustą i pieczarkami. Grzybów nie je.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ma 6 lat i pieczarek, ani innych grzybow nie tknie. Dostaje do jedzenia to, co jemy my. Ale na widok grzybow raczej ja wykreca.

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.