wtorek, 16 lipca 2013

Mus czekoladowy!

Aaaaa awokado. Czeczecze czekolada. :)

Zastanawiam się czy nie nazwać tego moim osobistym odkryciem roku!
Przepis gdzieś już krąży, a ja dopiero teraz takiego połączenia próbuję!
Pyszny deser, pyszny dodatek np. do naleśników, na kanapkę i co jeszcze... ?

Mus czekoladowy z awokado i bananem

2 dojrzałe awokado
2 nieduże banany
2,5 łyżeczki kakao lub troszkę więcej karobu

opcjonalnie, ale wcale nie konieczne: odrobinka czegoś na dosłodzenie, ale to według gustów: melasa, miód, miód sztuczny (coś takiej konsystencji, która się łatwo rozpuści i zmiesza z naszym musem).

Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki. Obrane awokado i obrane banany miksujemy blenderem. Dodajemy najpierw 2 łyżeczki kakao- jeżeli poziom czekoladowości jest dla nas ok, więcej dodawać nie trzeba. Ja dodałam jeszcze 0,5 łyżeczki. Jeszcze raz miksujemy. To samo ze słodkością. Można dosłodzić, ale jeżeli banany wystarczyły to jeszcze lepiej.

Dziś u nas w opcji deser z truskawkami:
oraz na naleśniku:

Pyyycha!

PS. Mąż, "niefan", awokado dał się nabrać na pyszny ( a jakże pożywny) mus!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.