Pizzerinki gryczane to pomysł na szybki obiad bądź kolację, alternatywa do zwykłej pizzy.
Potrzebujemy:
1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
niecałe 0,5 szklanki oleju roślinnego
łyżeczka cukru
ok. 30 g drożdży
20 dkg pieczarek
kilka sztuk zielonych szparagów
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
oliwa do podsmażenia
dodatkowo, opcjonalnie: bazylia suszona, sos ajvar
Ciasto na pizzę przygotowuję tak jak w podstawowym przepisie: TU. Drożdże rozrabiam z 3 łyżkami mąki pszennej. Natomiast resztę ciasta przygotowuję z 1,5 szklanki mąki gryczanej i 1 szklanki mąki pszennej (tak jak w przepisie wyżej).
Pieczarki myję dokładnie, kroję w mniejsze kawałeczki i podduszam na oliwie. Na koniec odcedzam wodę. Szparagi myję, odcinam "zdrewniałe" końcówki, kroję na kawałki i podgotowję ok. 3 minuty w niewielkiej ilości wody.
Do przecieru pomidorowego dodaję łyżeczkę bazylii.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 5 części i na posmarowanej oliwą blaszce formuje 5 okrągłych placków. Na każdy placek nakładam przecier pomidorowy a następnie rozkładam po równo pieczarki i szparagi.
Całość pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Zajadamy np. z ajvarem ( sos z papryki i bakłażana).
Jaki macie stosunek do pieczarek w jadłospisie dzieci? Czy podajecie? Czy traktujecie jak grzyby leśne i nie podajecie? Czy dzieciaki lubią? Jestem ciekawa.
Nasza corka bedzie miala w lipcu 3 lata i dopiero kilka dni temu zaczela jesc pieczarki, Do tej pory nie chciala, mówiła, że nie lubi. A teraz je w cieście nalesnikowym, na pizze jak jej porzucamy, to też zajada się, lubi też bułeczki orkiszowe z kapustą i pieczarkami. Grzybów nie je.
OdpowiedzUsuńMoja ma 6 lat i pieczarek, ani innych grzybow nie tknie. Dostaje do jedzenia to, co jemy my. Ale na widok grzybow raczej ja wykreca.
OdpowiedzUsuń