poniedziałek, 16 listopada 2015

Pudding z nasion chia

Kręcił się wokół mnie pudding z nasion chia, ale jakoś nie miałam okazji nasion zakupić.
Ostatnio wpadły mi w ręce w sklepie ze zdrową żywnością.

Nasiona chia- szałwii hiszpańskiej są u nas coraz bardziej popularne.
Dodatkowo te małe nasionka są według literatury niesamowicie odżywcze. Znalazłam informacje, że nasiona chia :

  • są źródłem kwasów omega-3 i 6 (jednak organizm ludzki nie radzi sobie z przetworzeniem ich na DHA- które jest tak ważne dla zdrowia)
  • są źródłem minerałów, witamin i przeciwutleniaczy takich jak: witaminy z grupy B oraz witamina E, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę. Warto tu zwrócić uwagę na dużą zawartość wapnia. W 28 g zawartość to aż 18% ZDS (dziennego zapotrzebowania).
  • zawierają flawonoidy- przeciwutleniacze
  • korzystny błonnik roślinny, który wspomaga pracę układu trawiennego
  • zawierają łatwo przyswajalne aminokwasy- ważne dla organizmu
Pudding należy zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej lub poprzedniego wieczoru, gdy przygotowujemy go na śniadanie.
Do miseczki wlewam szklankę mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego tutaj), dodaję 2 łyżki nasion chia oraz garść wiórek kokosowych. Mieszam, a następnie wkładam do lodówki na 3-5 godzin lub na noc. Po tym czasie wyciągam, delikatnie mieszam, gdyż część nasionek opadła na dno. Dodajemy dowolne owoce i dodatki, można dodać jakieś słodziwo jak miód . U mnie tak: nerkowce,
granat i łyżeczka miodu.
Pożywne śniadanie gotowe!



Źródło informacji:
 http://www.naturalna-medycyna.com.pl/nasiona-chia-10-wlasciwosci-zdrowotnych-nasiona-chia.html
www.nasionachia.pl

4 komentarze: