Jak co roku temat truskawek powraca. Trzeba się najeść na cały rok!
Truskawki smakują same, jak i w najróżniejszych kombinacjach.
Dziś proste ciasto z truskawkami- wegańskie. Na bazie przepisu ciasta czekoladowego, ale bez kakao.
250 g mąki (200 pszennej, 50 orkiszowej pełnoziarnistej)
240 ml mleka roślinnego
120g -tak ok. pół szklanki oliwy z oliwek
100 g cukru trzcinowego brązowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
truskawki
Mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, osobno łączę mokre składniki i dodaję do suchych. Mieszam łyżką dokładnie. Masa wychodzi taka ala muffinkowa czyli niezbyt gęsta. Ciasto po upieczeniu też będzie przypominało muffinki- będzie dosyć wilgotne. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
A na śniadanie...nie to, że ciasta nie można zjeść na śniadanie, ale może lepiej zostawić na później...więc na śniadanie:
Najprostsza owsianka z truskawkami
To taki przepis podstawowy, który można modyfikować na sto sposobów
Szklankę płatków owsianych (błyskawicznych tym razem) zalewam 1,5 szklanki mleka roślinnego np. owsianego. Dodaję garść wiórek kokosowych. Gotuję ok. 2 minut na niewielkim ogniu mieszając, dodaję kilka truskawek pokrojonych w kawałki. Mieszam jeszcze chwilę razem (na ogniu). Przekładam do miseczek i polewam niewielką ilością syropu z agawy.
Do owsianki można dodać różne nasiona, orzechy, pestki dynii, inne owoce- co komu przyjdzie do głowy. Smacznego!
A trzecie sprawa to taka mała reklama. Ruszam z miniWypożyczalnią chustową, więc zapraszam serdecznie. Szczególnie osoby, które chciałaby spróbować czy chusta jest właśnie dla nich (a jest, jest na pewno!:)), nie wiedzą jaką chustę zakupić... .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz