sobota, 23 listopada 2013

Ciasto czekoladowe.

Nie wiem jak Wy, ale ja w jesienne wieczory mam zawsze ochotę na czekoladę. Trochę to niebezpieczne, ale od czasu do czasu można a wręcz trzeba. :)

Ostatnio zrobiłam szybkie, proste i przepyszne ciasto czekoladowe z przepisu z książki "Zielona Toskania" (do której często wracam- uwielbiam takie książki, które nie zalegają na półce, ale od czasu do czasu z niej wyskakują).
Ciasto powstało właśnie w jedno z jesiennych popołudni i od razu je pokochaliśmy.

Składniki:

180 g mąki
70 g kakao (to gorzkie, prawdziwe)
150 g brązowego cukru trzcinowego
120 g oliwy z oliwek ( wydzie około pół kubka-można wymieszać pół na pół z innym olejem roślinnym)
240 ml mleka sojowego
1 opakowanie cukru waniliowego ( ja nie miałam i dałam kilka kropel aromatu waniliowego)
2 łyżki octu jabłkowego (no i tu pojawił się problem, bo nie miałam takiego w domu i dałam zwykłego octu- mniej zdrowe, ale chyba potrzebne do wyrośnięcia było)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania

Łączymy wszystkie suche składniki, a następnie mieszamy z mokrymi. Powstaje jednolita masa. Przekładamy do formy wysmarowanej oliwą. Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

UWAGA!Ciasto mocno czekoladowe. Dla tych, którzy wolą łagodniej polecam mniej kakao np. 50 g.




Ciasto jest mocno kakaowe, jest przyjemnie słodkie, ale kakao gra główną rolę. Wierzch jest fajnie chrupiący, a reszta ani sucha ani mokra. Nam smakuje bardzo! 
Myślę, że ciasto świetnie nadaje się do przeróżnych modyfikacji i dodatków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz